Наистина ли се нуждаем от осем часа сън всяка нощ?

От дълги години учените и здравните експерти твърдят, че се нуждаем средно от 7 - 8 часа сън всяка вечер. Но биха ли могли последните изследвания на Калифорнийския университет в Лос Анджелис да опровергаят това?

Винаги е имало спор, че съвременния начин на живот и модерните технологии разбиват съня ни, но нови аргументи доказват, че това е истински мит. (Така или иначе фактите сочат, че за добрия сън значение имат светлината от сутрешното слънце, навиците и идеалните условия за спане.)

За да разбере колко е лишено от сън модерното общество, екип от учени прекара три години в изучаване на модела на сън на три древни племена- Hazda-Танзания, the San-Намибия и Tsimane.

Изследването:

Откъснати от електричество, медии и всякакви отвличащи вниманието фактори, тези племена биват избрани, защото техния начин на живот се доближава най-много до този на нашите прародители, което може да помогне на учените да разберат дали наистина ние спим по-малко от предците ни преди повече от 10000 години.

Докато изучават модела на сън на трите племена, учените обръщат специално внимание на времето на сън и бодуване спрямо светлината. В допълнение на това кога и колко дълго спят племената през лятото и зимата, учените обръщат внимание и на телесната температура, температурата на околната среда и значението на светлината - всички от изброените са фактори, които могат да въздействат върху качеството на съня.

Резултатите:

Един от митовете, който е отхвърлен от направеното изследване е, че хората в миналото са си лягали в леглата по залез. Изследването върху племената сочи, че всъщност те са си лягали средно около три часа след като залезе слънцето и това,че ние го правим в днешно време, не е нещо ново и различно от това,което са правили те. Най-голямото откритие за учените е, че изследваните хора спят по-малко от седем часа дори средната продължителност на сън е около 6 часа и 25 минути.

Изследователския екип напълно отхвърля теорията на някой специалисти в областта на съня, че именно модерните технологии и съвременния начин на живот носят отговорност за неспособността на съвременните хора да спят по осем часа на вечер.

Изследователския екип също така обяснява, че моделите на съня не оказват влияние върху нашето здраве. Племената, които са били изследвани,са имали ниски нива на кръвно налягане, но висока физическа натовареност.

Ние в Desito.eu сме тук, за да подберем за вас най-подходящо качествено 3D спално бельо за вас и семейството ви!
Ако искате да споделите нещо по темата от този блог пост, моля направете го в полето под него!

Източник: Desito.eu